Ráhangolódás a júliusi projekttalálkozóra

Kedves Partnereink, fogadjátok szeretettel ezt a rövid ízelítőt az összegző munka során született gondolatainkból készült összefoglalóból.

Egy csoport, amennyiben úgy dönt, hogy közösséget formál, rendelkezik az alábbi egymással beegyeztetett ismeretekkel:

1., A csoportnak célja van. Céljának megfelelően a mai világban nevezhetjük csapatnak, műhelynek, szervezetnek, szövetségnek, klubnak, labornak, kórusnak, zenekarnak és még számos néven illethetjük őket, nevezhetik el magukat, mindenesetre a lényegük alapja a közös cél, közösségük alapja pedig egymás társaságának az öröme. Egy Közösség mindig szeme előtt tartja a célját legmagasabb minőségű értékként, hiszen ebből táplálkozik közös öröme és tagjainak szeretete, illetve megbecsülése. A tagok egyéni céljaikat beazonosítják és illesztik a Közösség rendszeréhez, ettől lesz bizalmuk és együtt-munkájuk biztos alap egymás számára.

A szervezetünk célja középtávon az emberi együttműködési rendszerek örömteli összehangolása, rövidtávon pedig minden együttműködés felé tartó csoport szemléletének a közös nyelvre való formálása.

2., A csoportok legnemesebb céljaikból “ügyet” formálnak. Ez erősíti a közösséget és az összetartozás élményt. Az ügy általában “felsőbbrendű”, “magasztos” cél, sokszor szubjektivitása miatt megfoghatatlan, mégis a Közösség minden tagjának van róla belső élménye.

A szervezetünk ügye az élet-jóléti ügy. Humán-technológiai rendszereink ellenére nem csak az ember, hanem a Föld és minden, ami rajta él képzi azt a Harmóniát és Egyensúlyt, amire vigyázunk, amire építünk és amit igyekszünk megteremteni.

3., A közösségek legfontosabb, konszenzusos, összhangban lévő megállapodásaikból elveket formálnak. Az elvek a folyamattudatosság tiszta kísérői, közösen elfogadott hosszútávon is szükségesnek bizonyuló megállapodások kiemelései.  Életed minden társadalmi jelensége megállapodásokon alapul, feszültségeid a megállapodások ismeretének hiányából, illetve a megállapodások “korszerűtlenségéből” fakadnak. Ezekre a feszültségekre azonnal megjelenik két újab elv feloldási javaslatként: a Transzparencia, azaz az átláthatóság elve, illetve az örökké tanulás elve, vagyis a fejlődés folyamatának felelős kísérése.

A záró projekttalálkozón a fenti gondolatok mentén áttekintjük és rendszerezzük a közös munkánk eredményeit.