J. Fosse Alvás című drámájának bemutatása

Projektünk záró kiadványa

Jon Fosse Alvás – egy színházi előadás születése – ingyenesen terjeszthető oktatófilm (norvég-magyar felirattal)

A projekt a világhírű kortárs drámaíró, Jon Fosse Alvás című darabjának magyarországi ősbemutatóját célozza. Fossét egyre gyakrabban nevezik az „új Ibsen”-nek, Fosse „minimalistább”, szófukarabb, mint zseniális elődje. Fosse előszeretettel mellőz minden írásjelet – s így nemcsak többértelművé tágítja szövegeit, szöveg-folyamait, hanem a mindenkori rendezőknek, színészeknek is több lehetőséget kap a textusok megfejtésére. Fosse mindig explicit módon, csúsztatások és kompromisszumok nélkül tárja fel az emberi lélek és kapcsolatok legmélyebb titkait, tabuit Kendőzetlen, a szó szoros értelmében vett emberi (sors)történetek ezek. Fossét igen kedvelik az egyszerűsége miatt is – ám ez az egyszerűség mindig elképesztő mélységgel, bölcsességgel, ember- és világismerettel párosul. Fosse káprázatos nagyvonalúsággal képes olyan univerzális problémákról írni, mint a férfi és nő kapcsolata, a szerelem, a gyűlölet, a hűség, a halál… Egy Fosse-bemutató mindig eseményszámba megy a világ színpadain – így Magyarországon is. Ezidáig több mint 30 darabját játszották kb. 800 különböző előadásban. Az Alvás című színdarab ráadásul magyarországi premier lenne.
Komplex programunk részeként partnerszervezetünkkel, a Skandináv Ház Alapítvánnyal workshopot szervezünk Jon Fosse, illetve további két meghívott kortárs norvég szerző és színész kollégá(i)nk részvételével. Ezen az interaktív író-olvasó találkozón az érdeklődők betekintést nyerhetnek a norvég irodalom fejleményeibe, múltjába és jelenébe, megismerhetik a meghívott szerzők életművét, s részleteket hallhatnak a vendégeink régi-új – sőt, esetleg még ki sem adott – munkáiból színész kollégá(i)nk előadásában.
A workshop napját Jon Fosse Alvás című drámájának premiere zárja – amely egyben magyarországi ősbemutató is lesz. A projekt megvalósításának televíziós technikával történő dokumentálását tűztük ki célul a hivatásetika és a közszolgálat jegyében. A bemutatandó előadás létrehozásának minden egyes készülési/kivitelezési fázisát szeretnénk ismeretterjesztési formában rögzíteni, a díszlet– és jelmeztervezéstől kezdődően, azok kivitelezésén keresztül, a próbákon át, egészen a bemutatóig.
Az egyes színházi szakmákról külön-külön már készültek a közelmúltban kisfilmek, azonban az általunk tervezett 50 perces werkfilm tudomásunk szerint eleddig példa nélküli a magyar színházi- és televíziós kultúrában. A filmet természetesen oktató anyagként szeretnénk térítésmentesen közkinccsé tenni (norvég feliratozással is), amely bizonyosan a tudásköz-vetítés hatékony eszköze lehet.

Sajtónyilvános megjelenések

A kortárs norvég irodalom napja – közönségtalálkozó és szakmai workshop

The day of contemporary Norwegian literature 

public meeting for the audience and professional presentations

 

eeagrants-jpg
%d blogger ezt szereti: