M2 projekttalálkozó – 2-3. nap beszámoló – tréning (2019.01.29-30.)

Ismét fantasztikus csapatépítő hatással volt ránk a tréning. Az új résztvevők könnyedén vették a haladó gyakorlatokat is.  Az első nap váltakozó párokban végzett gyakorlatokban tanultunk figyelni a másikra. Kiderült, hogy egyetlen mondatból akár öt különböző üzenetet is meg tudunk fejteni. Volt olyan mondat, amit több mint egy óráig elemeztünk. Megtudtuk, hogy amikor egy párbeszéd során század másodperc alatt reagálunk, akkor is számtalan üzenetréteg közül döntjük el, hogy melyikre milyen választ adunk.  A tréninghelyzetben lelassítjuk és tudatosítjuk a belső történéseinket.

Ugyanilyen lassított elemzést végeztünk a saját közléseinkkel is. Egy sértődés történetét leíró levelet dolgoztunk fel és alakítottuk át „tiszta beszéddé”. Kérdésekkel helyettesítettük az ítélkezést, én-nyelvre fogalmaztuk az általánosítást és felszólításokat írtunk a burkolt célozgatások helyére. A különbség égbe kiálltó volt!  A második napon foglalkoztunk azzal, hogy az előző nap munkája során ki mennyire vett fel domináns szerepet, ki húzodott vissza. Azt beszéltük meg, hogyan jelezte a lelki állapotát a kommunikációja. Néztünk példát arra, hogyan lehet ezeket tisztán kommunikálni. Elfáradtunk. Szép munka volt!