Előhangoló a műhelymunka témájára

Műhelymunkánk során szeretnénk bevezetést adni minden résztvevőnk számára az érték-alapú gondolkodás lényegébe, ehhez ajánljuk figyelmetekben az alábbi olvasnivalót:

Az érték alapú gondolkodás technológiája minden közösség és szervezet számára bevezethető, amelynek célja, hogy támogassa az emberközpontú, szív és értelem-alapú társadalom kialakulását azáltal, hogy az egyéneknek és közösségeknek lehetőséget ad arra, hogy fejlesszék személyiségüket, emeljék a szintjét a szakmai intelligenciájuknak, tudásuknak, etikájuknak, emberi kapcsolataiknak, céljaiknak, gondolkodásuknak és érzéseiknek: vagyis mindennek, amit az ember akar és tesz. Az ilyen közösség létrejöttének az a kritériuma, hogy az értékrendszer hierarchiájának csúcsán a társadalmi értékteremtés áll, azaz a köz(ös)jó. Ebben az esetben ugyanis megszűnik az ellenérdek, mert emberek rájönnek, hogy az érdekeik, céljaik közösek. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet vagy közösség minden funkciója (eleme, egysége) egyetlen együttműködő rendszerbe legyen kapcsolva. És amikor minden a helyén van és a helyén értékelődik, akkor a hatékonyság is sokszoros, a közérzet jó, az emberek boldogok, felelősségvállalók, figyelmesek, szeretetteliek, zseniálisak, egészségesek.

Ahogyan az embert, úgy a közösséget is élőlényként tekintjük, amely önszabályozásra, önellátásra és öngondoskodásra képes, ha ennek megteremtjük a feltételeit. Az egyik ilyen feltétel, hogy a közösség tagjai egymást abban segítik, hogy mindenkiből igazi közösségi ember váljon, aki globálisan képes látni, érezni és cselekedni. Az emberek így válnak igazi társadalmi lénnyé, olyanná, aki minden akciójának érti a messzemenő társadalmi hatását, következményét, és fordítva, érti az őt érő társadalmi hatásokat is. Az érték-alapú gondolkodás technológiája egy eszköz, amely használatával a közösség életébe ágyazottan (tehát nem külön folyamatként vagy külső tréningként) valósul meg a folyamatos tanulás, konszenzus-alkotás és folyamat optimalizálás.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s