M4 projekttalálkozó – 6. nap beszámoló – tanulmányút (2019.04.27.)

„A Szakrális Magyarország eszménye, egy olyan múltat, jelent, jövőt összekötő létmodell, amely a múlt legjobb gyakorlatait, a jelen elvárásaival és a jövő kihívásaival ötvözi. A legősibb szakrális lételveket viszi át a gyakorlatba, a XXI. századi tudományos és technikai vívmányok alkalmazása mellett, egy élhető, gondoskodó, fenntartható, igazság alapú, boldog jövő érdekében.” – írja magáról honlapjukon a Sacra Hungarorum csoport.

Látogatásunk során megtudtuk, hogy a csoport elsődleges feladatának érzi, hogy a ma, Magyarországon, reform céllal indított mozgalmakat egységes keretbe foglalja. Ez a keret – mint megtudtuk – a saját univerzális törvény gyűjteményükön alapul.

Ugyanakkor ki kell mondanunk, hogy a teljes projekt eddigi legtanulságosabb találkozóján vett részt a csapatunk. A honlapon felsorolt eszmények közül sajnos keveset vettünk észre a gyakorlatban működni. A csoport hangos és terméketlen vitákba bonyolódott. Ezzel az idő is elszaladt, érdemi bemutatkozás nélkül. Így telt el az előadásra fordított idő.

A kiscsoportos munkán némileg kárpótoltak minket, ott volt alkalmunk bemutatkozni és találkozni néhány kiemelkedő személyiséggel. Két témában tanultunk sokat. Az első a pénzügyi fenntarthatóság a szociális feladatokat ellátó szervezetek esetében, hálózatba szerveződéssel. A második egészségmegőrző találmányok felhasználása a mentálhigiénés munkában.

A látogatás után szüksége volt a csapatnak, hogy röviden megbeszéljük az élményeinket. Tanulságként levontuk: nagyon fontos a módszertanunk, amin dolgozunk és a tréning, amin keresztül megyünk. Eldöntöttük, hogy az összegző szakaszt követően, felajánljuk a módszertanunkat minden megismert szervezet számára kipróbálásra. Ez nekünk gyakorlás és teszt üzemmód, nekik pedig fejlődési lehetőség.

Összességében elmondható, hogy büszkék vagyunk a csapatra, mert sikerült egy gyenge helyzetet is maximális tanulássá formálni és építő keretbe helyezni és ebből inspirációt nyerni.